KAPITTEL / staat voor

KAPITTEL / zoals het begon

Meer dan 13 jaar was ondernemer Kristof Lataire actief binnen de organisatie en congregatie Broeders van Liefde. Hij stond mee aan de wieg van domein Menas in Sint-Maria-Aalter. Menas was jarenlang de plek waar novicen (kandidaat Broeders) een opleiding kregen en er hun geloften aflegden. De congregatie Broeders van Liefde beslisten om het domein te herbestemmen en te herwaarderen. Het voormalige noviciaat en het domein werd onder leiding van Kristof omgevormd tot een gastenverblijf en een unieke plek voor verstilling, verdieping en verbinding met respect voor zijn rijke geschiedenis en kracht en ziel van de plek.

 

Vanuit deze ervaringen en de ontmoetingen werd Kapittel geboren. Een onderneming die vanuit samenwerking met mensen, projecten organisaties en ondernemingen wil verbinden en versterken. In gesprek wil gaan over de kracht van plekken en ons religieus patrimonium van morgen. 

Vandaag wil Kristof Lataire, in een wereld zoekend naar een nieuwe toekomst voor religieus patrimonium, echt een  meerwaarde zijn. Hij brengt  mensen  rond dit complex vraagstuk samen, gaat in gesprek, doet onderzoek en deelt zijn  expertise.  

Afbeelding1.png

Co creatie:
Kapittel vertrekt altijd vanuit het 'samen'werken waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat van dit proces, zoals een plan, advies, realisatie.
 

Stimulator:

Kapittel wil aanmoedigen. Impulsen geven om aan de slag te gaan.

Expertise:

Kapittel heeft know-how. We werken met kennis van zaken in methodieken en in het zoeken naar oplossingen.

Waarderend:

Kapittel wil altijd vertrekken van het waarderend perspectief. We vertrekken vanuit het wensbeeld en de kracht.

Inspirator:

Kapittel wil mensen bezielen. Aanzetten tot inzichten en ingevingen.

Creatief maatwerk:

Kapittel vindt altijd een creatief antwoord. Een lastige of complexe vraag? We denken  graag mee.

Netwerk:

Kapittel netwerkt graag. Heeft een netwerk of boort dit mee met u aan.

KAPITTEL zet 'samen verbinden & versterken' voorop in de uitdagingen rond het complex vraagstuk naar de toekomst van ons religieus patrimonium.
 

KAPITTEL is hierin de aangewezen verbindingsfiguur & procesbegeleider met een passie voor (religieus) erfgoed. Hierbij staat onderstaande missie voorop.

KAPITTEL / projecten & activiteiten

KAPITTEL mocht de afgelopen jaren al heel wat projecten begeleiden, faciliteren of leiden. Niet alle projecten kunnen we hier presenteren om de confidentialiteit te respecteren.

KAPITTEL verkent de toekomst van 11 kerken en één kapel in Bisdom Brugge

111.png

BEERNEM

TORHOUT

HOOGLEDE

Bekijk hier de reportages van het toekomstlabo tijdens de zomer van 2021 en de verwerking van de resultaten van het labo met de meer dan 50 experten in het najaar.
 

De toekomst van de kerk, klooster met tuin van het klooster van de Minderbroeders verkenden we in het voorjaar van 2022.

We brachten bewoners, bezoekers en ondernemers/baanbrekende leiders samen om de toekomst concreet vorm te geven.
 

KAPITTEL is projectleider in het toekomsttraject van de Sint-Godelieveabdij in Brugge

De Tuin van heden is het project waar Kristof Lataire de projectleiding mag van opnemen. Samen, in co creatie met vele partners, zoekt men naar een nieuwe toekomst voor de Sint-Godelieveabdij en het klooster Minderbroeders Kapucijnen in Brugge. Deze reportages, uit verslillende journaals, kwamen er naar aanleiding van de openstelling van de abdij met het toekomstlabo. www.detuinvanheden.be  
 

Grootste onderzoek ooit naar een toekomst voor religieus erfgoed


Ruim 15.800 bezoekers verkenden in één maand tijd (12 augustus tot 12 september 2021) de Sint-Godelieveabdij in Brugge, die voor het eerst in bijna 400 jaar de deuren opende voor het brede publiek. Het cijfer overtreft ruimschoots alle verwachtingen.

“Werkelijk ongezien! Bijna niemand is na zijn verkenningstocht doorheen de abdij vertrokken zonder zijn toekomstbeeld te delen. Binnen gezinnen en bezoekersbubbels werd er echt diep nagedacht over de betekenis die deze abdij had en zou moeten krijgen. Doordat de bezoekers hun verkenningstocht in stilte deden – en daarmee aan den lijve voelden hoe het was voor de zusters Benedictinessen die hier leefden – maakten ze connectie met de rijke geschiedenis en met de ziel van deze plek. Het resultaat is dat we hier afgelopen maand het grootste onderzoek naar onroerend en roerend religieus erfgoed hebben gedaan. Maar het gaat natuurlijk om veel meer dan mooie cijfers alleen. Waar het in essentie om draait is om te komen tot een nieuw verhaal, op basis van een kwantitatieve en kwalitatieve analyse van de duizenden toekomstvisies." - Kristof Lataire

"

KAPITTEL ging opzoek naar een nieuwe toekomst voor het Sint-Jozefseminarie in Sint-Katelijne-Waver bij Mechelen

Kapittel ging in 2019 opzoek naar een nieuwe toekomst voor het Sint-Jozefseminarie in Sint-Katelijne-Waver.

We bouwden verder op de tradities en rijke verhaallijnen.

Zoals altijd willen we op een creatieve manier de lokale gemeenschap, mensen die zich verbonden voelen met de plek, betrokkenen,... uitnodigen mee na te denken over een nieuwe toekomst.

Het was alvast een boeiende samenwerking met onder andere Cores development, Vanhouts Projects en  Het gerenommeerde Stéphane Beel Architects.
 

final.png

Meer info over het traject op www.borgerwijk.be of neem een kijkje in het magazine dat we creëerden.  
 

KAPITTEL gaat verder dan enkel de toekomstverkenning van de 6 parochiekerken en de Sint-Servaasbasiliek in Grimbergen

0P1R9255.jpg

We faciliteren de werking om de erediensten en andere activiteiten vanuit de basiliek digitaal te ontsluiten naar de gemeenschap van Grimbergen, maar ook ver daarbuiten. Vanuit dit project moeten bijvoorbeeld mensen uit het WZC Heilig Hart en andere bewoners die niet meer naar de basiliek kunnen komen, toch nog verbonden blijven als gemeenschap.

 

In 2018 mocht Kapittel een participatief traject opzetten in de gemeente Grimbergen. Samen zocht men naar een duurzaam en gedragen toekomstbeeld voor de zes parochiekerken en de Sint-Servaasbasiliek.

Vandaag gaat Kapittel verder met de realisatie van het toekomstproject.

Hoe belangrijk is stilte en stilteplekken voor de Vlaming? Hoe kijken we dan naar religieus patrimonium als stilteplek. Veel vragen waar Kapittel, samen met enkele partners zoals Tamara Twist, KU Leuven, IVV, Indiville,... antwoorden op zocht. Er werd een grootschalig kwaliteitsvol onderzoek opgezet met reflectiedag en een inspirerend cultuurproject: 'Silence Please!' www.silence-please.be

Voorheen was Kapittel reeds betrokken bij nog onderzoek rond waardering erfgoed door de Vlaming, grootschalig luisteronderzoek kracht van reizen en studies waar men zocht naar een nieuwe toekomst voor plekken.

83313014_2775752372519543_64471397512071

KAPITTEL werkt mee aan onderzoek rond stilte 

KAPITTEL vanaf 2022 als projectleider in de zoektocht naar een nieuwe toekomst van Abdij Herkenrode in Hasselt

Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode_6021_1.jpg
1646846083442.jpg
1646846075095.jpg
1646846082196.jpg
1646846083600.jpg

KAPITTEL te gast als spreker en expert in Vlaanderen 

Kapittel is vaak te gast als inspirerende spreker rond de toekomst van religieus patrimonium in Vlaanderen. Ook mogen we af en toe toelichting geven op radio en televisie. We mochten bijvoorbeeld aan de tafel schuiven in de zevende dag op één. Kapittel mocht zijn visie gaan vertellen samen met de burgemeester en de deken van Kortrijk die een nieuwe toekomst zoeken voor meer dan 20 kerken.  

KAPITTEL projectleider Reizen naar Morgen

Kapittel was van 2019 - 2021 projectleider Reizen naar Morgen voor Toerisme Vlaanderen. Hoe kunnen we in de toekomst mensen nog meer connecteren op de ziel van plekken en passie of bezieling van andere mensen? Hoe kan toerisme als middel in Vlaanderen hierin meerwaarde genereren voor de bezoekers, bewoners en ondernemers? 

We mochten samen met heel veel partners de toekomst verkennen en mee vorm geven. In 2018 brachten we een activerend magazine uit en we organiseerden in 2019 een grootschalige summit in Brugge. Het boek 'Reizen naar Morgen' brachten we uit in 2020 en was het resultaat van een meer dan 3 jaar durend onderzoekstraject met een toekomstbeeld. Voor meer info over het project kan je surfen naar: www.reizennaarmorgen.be

book_toerisme_naar_morgen.jpg

KAPITTEL mag mee de toekomst verkennen van  Abdij Tongerlo en hun laatste avondmaal

Kapittel werkt graag samen met collega's, organisaties of partners die, zoals Kapittel, willen werken aan een toekomst voor ons religieus erfgoed. Zo mochten we samenwerken met regio Kempen en karvansera om de toekomst te verkennen  en de ontsluiting van de Abdij van Tongerlo en het Laatste avondmaal.

14573936748_44cd647780_b.jpg
1240.jfif

Kapittel werkt samen met of
in opdracht van:

 

Toerisme Vlaanderen
Toerisme Vlaanderen

press to zoom
Cores_Logo_RGB
Cores_Logo_RGB

press to zoom
Borgerstein-logo_edited
Borgerstein-logo_edited

press to zoom
1/22

Kapittel werkt in zijn dienstverlening structureel & co creatief samen met:

footer-vlaander-logo.png
logo-baseline.png